Sült almakarikák vaníliaszósszal
Adag: 4
Hozzávalók:
• 4 db alma
• 100 g liszt
• 30 g kristálycukor
• 100 ml tej (a tésztához)
• 1 db tojás
• 200 g vaj
• 3 EK Kotányi őrölt fahéj
• 1 csipet Kotányi tengeri só
• 10 EK kristálycukor
• 250 ml tej (a vaníliaszószhoz)
• 1 db Kotányi vaníliarúd
• 1 EK kristálycukor
• 250 ml habtejszín
• 1 db tojássárgája
• 2 TK kukoricakeményítő
Elkészítés:
1. Elsőként a vaníliaszószt készítsük el. Ehhez a tejet hevítsük fel a kristálycukorral és a vanília kikapart magjaival. Folyamatosan kevergessük és adjuk hozzá a habtejszínt, a tojássárgáját és a keményítőt. Az egészet keverjük el és rövid ideig forraljuk.
2. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. Az almákat hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat. Vágjuk kb. 1,5 cm-es szeletekre.
3. Ezután készítsük el a tésztát. Keverjük össze a lisztet, tejet, cukrot, tojást és egy csipet sót. Egy sűrű tésztát kell kapnunk.
4. Egy evőkanál kristálycukrot keverjünk el a fahéjjal. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben. Az almaszeleteket egyesével mártsuk a tésztába, kissé csepegtessük le majd tegyük a forró vajba
5. Az almaszeletek mindkét oldalát süssük kb. két perc alatt aranybarnára. Ezután forgassuk a cukrozott fahéjba és tálaljuk frissen a vanília öntettel.
Hozzávalók:
• 4 db alma
• 100 g liszt
• 30 g kristálycukor
• 100 ml tej (a tésztához)
• 1 db tojás
• 200 g vaj
• 3 EK Kotányi őrölt fahéj
• 1 csipet Kotányi tengeri só
• 10 EK kristálycukor
• 250 ml tej (a vaníliaszószhoz)
• 1 db Kotányi vaníliarúd
• 1 EK kristálycukor
• 250 ml habtejszín
• 1 db tojássárgája
• 2 TK kukoricakeményítő
Elkészítés:
1. Elsőként a vaníliaszószt készítsük el. Ehhez a tejet hevítsük fel a kristálycukorral és a vanília kikapart magjaival. Folyamatosan kevergessük és adjuk hozzá a habtejszínt, a tojássárgáját és a keményítőt. Az egészet keverjük el és rövid ideig forraljuk.
2. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk hűlni. Az almákat hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat. Vágjuk kb. 1,5 cm-es szeletekre.
3. Ezután készítsük el a tésztát. Keverjük össze a lisztet, tejet, cukrot, tojást és egy csipet sót. Egy sűrű tésztát kell kapnunk.
4. Egy evőkanál kristálycukrot keverjünk el a fahéjjal. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben. Az almaszeleteket egyesével mártsuk a tésztába, kissé csepegtessük le majd tegyük a forró vajba
5. Az almaszeletek mindkét oldalát süssük kb. két perc alatt aranybarnára. Ezután forgassuk a cukrozott fahéjba és tálaljuk frissen a vanília öntettel.