Meggyes galette
Hozzávalók:
A tésztához:
250g búzaliszt
1 EK of Kotányi Bourbon vaníliás cukor
1 db Kotányi Tengeri só malom
150g hideg vaj
100ml hideg víz
1 tojás sárgája
3 EK tej
3 EK kristálycukor
A töltelékhez:
400g meggy (magozott, felezett)
50g barna cukor
1 db Kotányi vanília rúd
1 EK vaj
1 EK keményítő
4 gombóc vanília fagylalt
Elkészítése:
Első lépésként elkészítjük a tésztát. Ehhez keverjük el a lisztet a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval egy nagy tálban. Ezután apránként adjuk hozzá a vajat.
Keverjük jól el és lassan adjuk hozzá a hideg vizet. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy szilárd masszát kapunk. Tekerjük fóliába és kb. 45 percre helyezzük hűtőbe.
Eközben készítsük el a tölteléket. Helyezzük egy tálba a meggyet a keményítővel és a barna cukorral, majd keverjük el. Kaparjuk ki a vanília magját és ezt is keverjük hozzá.
Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot és vegyük ki a hűtőből a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki.
A meggyet minél kevesebb lével helyezzük a tésztára, elkerülve a széleit. Ezután hajtsuk a meggyre a tészta szélét. Egy kevés tojás sárgájával kenjük meg a tésztát. A vajat kisebb darabokban tegyük a meggyre.
A galette-et kb. 20-25 perc alatt süssük készre és vanília fagyival tálalva, melegen fogyasszuk.
A tésztához:
250g búzaliszt
1 EK of Kotányi Bourbon vaníliás cukor
1 db Kotányi Tengeri só malom
150g hideg vaj
100ml hideg víz
1 tojás sárgája
3 EK tej
3 EK kristálycukor
A töltelékhez:
400g meggy (magozott, felezett)
50g barna cukor
1 db Kotányi vanília rúd
1 EK vaj
1 EK keményítő
4 gombóc vanília fagylalt
Elkészítése:
Első lépésként elkészítjük a tésztát. Ehhez keverjük el a lisztet a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval egy nagy tálban. Ezután apránként adjuk hozzá a vajat.
Keverjük jól el és lassan adjuk hozzá a hideg vizet. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy szilárd masszát kapunk. Tekerjük fóliába és kb. 45 percre helyezzük hűtőbe.
Eközben készítsük el a tölteléket. Helyezzük egy tálba a meggyet a keményítővel és a barna cukorral, majd keverjük el. Kaparjuk ki a vanília magját és ezt is keverjük hozzá.
Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot és vegyük ki a hűtőből a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki.
A meggyet minél kevesebb lével helyezzük a tésztára, elkerülve a széleit. Ezután hajtsuk a meggyre a tészta szélét. Egy kevés tojás sárgájával kenjük meg a tésztát. A vajat kisebb darabokban tegyük a meggyre.
A galette-et kb. 20-25 perc alatt süssük készre és vanília fagyival tálalva, melegen fogyasszuk.