Húsvéti keksz
Összetevők
| 1 db | tojás |
| 2 db | tojássárgája |
| 600 g | búzafinomliszt |
| 150 g | kristálycukor |
| 400 g | puha vaj |
| 1 db | citrom |
| 2 db | Kotányi vaníliarúd |
| egy csipetnyi | Kotányi tengeri só |
| 100 g | porcukor |
| 2 evőkanál | citromlé |
Előkészítés
- 1 A tojást, a két tojássárgáját, a lisztet, a puha vajat és a kristálycukrot összekeverve tésztát gyúrunk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliarúdból eltávolított magokat.
- 2 20 percre hűtőbe helyezzük a tésztát.
- 3 Ezután lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk és kis távolságot hagyva elhelyezzük rajta a kekszeket.
- 4 A kekszeket alsó - felső funkción, 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. A sütési idő végén figyeljünk, nehogy megégjenek a kekszek.
- 5 A kekszeket hagyjuk kihűlni, közben előkészítjük a mázat. A porcukrot és a citromlé-koncentrátumot simára keverjük.
- 6 A kekszeket bevonjuk a mázzal. Egy Giotto golyó felét a tetejére nyomhatjuk díszítésként. Végül kb. egy órát száradni hagyjuk.