Fokhagymás császárzsemle
Nehézség Nehézség Nehézség
Hozzávalók:

A tésztához:
300 g liszt
150 ml víz
25 g élesztő
1 EK kristálycukor
1 TK Kotányi Tengeri só
1/2 TK Kotányi Fokhagymagranulátum
35 ml olíva olaj


70 g vaj
1 EK Kotányi Fokhagymagranulátum
Kotányi Himalája só malom
1 EK Kotányi Toscana fűszerkeverék

Elkészítése:


Először készítsük el a kelttésztát. Az élesztőt futtassuk fel a vízben. A lisztet, a cukrot, a sót és a fokhagymagranulátumot keverjük el egy tálban. Adjuk hozzá az élesztőt és keverjük el, majd adjuk hozzá az olíva olajat is. Dagasszuk addig a tésztát, amíg teljesen homogén masszát nem kapunk. Takarjuk le és kb. 45 percig hagyjuk kelni.


Amíg a tészta megkel, készítsük el a fűszervajat. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük el a fokhagymagranulátummal és a Toscana fűszerkeverékkel. Az egészet keverjük össze és tegyük félre.


A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A tésztát osszuk egyenlő részekre és formáljunk belőle egységes gombócokat. Ezután a gombócokat nyújtsuk hengerekké és megcsavarva formázzunk belőle zsemléket. Helyezzük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük meg a tetejét a fűszervajjal. Így pihentessük még 20 percig.


Ezután süssük 10 percig, majd kenjünk meg újra a fűszervajjal és tegyük vissza a sütőbe még kb. 10 percre, hogy aranybarnára piruljon.


Ha elkészült vegyük ki a sütőből és tálaljuk melegen.

Összetevők

Előkészítés