Epres-csokis szívtorta
1 szív alakú torta 16cm / 5 szelet
Összetevők
Világos piskóta: | 🔻 |
100g | cukor |
3 | tojássárgája |
5 g | Kotányi Bourbon vaníliás cukor |
3 | tojásfehérje |
50g | kukoricakeményítő |
1 csipet | só |
50g | liszt |
Csokis piskóta: | 🔻 |
40 g | vaj |
25 g | étcsokoládé |
65 g | cukor |
5 g | Kotányi Bourbon vaníliás cukor |
3 | tojássárgája |
3 | tojásfehérje |
1 csipet | só |
50 g | liszt |
4 g | kakaópor |
Eperkrém: | 🔻 |
60 g | eperpüré |
30 g | porcukor |
10 g | joghurt |
10 g | Kotányi Bourbon vaníliás cukor |
4 ml | citromlé |
160 g | habtejszín |
2 lap | zselatin |
Csoki mousse: | 🔻 |
60 g | étcsokoládé |
110 g | habtejszín |
1 db | tojás |
20 g | cukor |
1 lap | zselatin |
5 ml | cherry brandy |
5 g | kakaópor |
Dekoráció: | 🔻 |
70g | eper jam |
500 g | eper |
1 csomag | tortazselé |
Előkészítés
- 1 Világos piskóta: A sütőt melegítsük elő 180°C-ra A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, kukoricakeményítővel és sóval. A tojássárgáját keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet adjuk a kikevert tojássárgájához, majd óvatosan forgassuk bele a felvert fehérjét is. Használjuk egy kevés olajat a sütőforma kikenéséhez és öntsük bele a tésztát. Süssük 30 percig 180°C-on. Amikor a tészta kihűlt, vízszintesen vágjuk ketté.
- 2 Csokis piskóta: Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral és a sóval. A szobahőmérsékletű vajat keverjük krémesre a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként adjuk hozzá a tojássárgáját. Ezután keverjük hozzá az olvasztott csokoládét. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport. A tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele. Kenjük meg a sütőformát egy kevés olajjal és öntsük bele a tésztát. Süssük 20 percig 180°C-on. Amikor kihűlt vágjuk le a keletkezett kérget a tésztáról.
- 3 Eperkrém: A habtejszínt verjük habbá. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, majd jól nyomkodjuk ki. Az eperpüré egy részét kissé melegítsük fel, oldjuk fel benne a zselatint. Keverjük el az eperpürét a porcukorral, joghurttal, vaníliás cukorral és citromlével. Adjuk a zselatint a krémhez, majd keverjük hozzá a tejszínhabot.
- 4 Csoki mousse: A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral. Verjük fel a habtejszínt is. A zselatin lapot áztassuk hideg vízbe, majd jól nyomkodjuk ki. A cherry brandy-t melegítsük fel és oldjuk fel benne a zselatint, illetve a kakaóport. Adjuk a zselatint a felvert a tojássárgájához és az olvasztott csokoládéhoz, majd óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjét és a tejszínhabot.
- 5 A torta felépítése: Alsó rétegnek tegyük a világos piskóta egyik részét a tortaforma aljára és kenjük meg az eperkrémmel. Ezután helyezzük rá a csokoládés piskótát és kenjük meg a csoki mousse-zal, majd fedjük be a világos piskóta másik részével. Helyezzük a hűtőbe kb. 6 órára. A tetejét kenjük meg az eper jammel és díszítsük félbe vágott eperrel. Végül fedjük be tortazselével az epreket.